DelikatesyMoučníkyPečení

Dort z čokoládové pěny

informace

  • Příprava 15 minut
  • Doba včetně pečení 1 hodina
  • Obtížnost pro začátečníky

Intenzivně čokoládové a zároveň lehké jako pěna

 

 

Co budete potřebovat


  • 170 g oplatek s čokoládovou náplní – vhodné jsou např. Lázeňské trojhránky nebo Manner
  • 50 g másla
  • 240 g kvalitní hořké čokolády
  • 80 ml espressa nebo silné kávy
  • 1 lžíce pomerančového likéru nebo brandy
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 2 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 330 ml smetany ke šlehání

NA OZDOBENÍ

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • čokoládové hoblinky
  • granátové jablko

 

Jdeme na přípravu


1Vezměte menší dortovou formu o průměru 16-20 cm. Rozeberte ji a dno potáhněte fólií na potraviny. Formu znovu složte, zacvakněte přezku a okraje folie nechte přesahovat.

2Sušenky nasekejte v mixéru na drobky a smíchejte s rospuštěným máslem. Vyklopte hmotu do připravené formy a pečlivě ji rozetřete na dno v rovnoměrné vrstvě. Dejte do ledničky a nechte alespoň půl hodiny zatuhnout.

3Nalámejte čokoládu na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Přidejte espresso, likér a kakaový prášek a rozmíchejte dohladka. Dejte na chvilku stranou trochu vychladnout. [/two_third

 


4Rozklepněte vajíčka a oddělte žloutky a bílky. Ke žloutkům nasypte jeden vanilkový cukr a šlehejte, až zesvětlají. Potom k nim začněte přidávat po lžících rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte. [/two_third


5Bílky ušlehejte na sníh, a když se zpevní, přidejte k nim druhý vanilkový cukr. Tuhý sníh pak jemně vmíchejte do čokoládové hmoty. Nejlépe v několika dávkách.  [/two_third


6Ušlehejte smetanu. Můžete klidně použít mísu, ve které jste měli bílkový sníh. Hotovou šlehačku přidejte do čokoládové pěny a dobře zapracujte, aby nebyly vidět bílé stopy. Povrch uhlaďte, překryjte formu potravinovou folií a nechte v lednici zatuhnout, nejlépe přes noc.  [/two_third


7Po zatuhnutí opatrně ostrým nožem projeďte těsně kolem okrajů a sejměte dortovou formu. Ozdobte dort ušlehanou šlehačkou, čokoládovými hoblinkami a zrníčky granátového jablka.  [/two_third

 

Vysačky
Zobrazit recept

Podobné recepty

Napsat komentář

Tohle by vás mohlo zajímat

Close
Close

Detekovali jsme u vás blokování reklam. Vzhledem k tomu, že provoz tohoto serveru něco stojí...

No, musíte je prostě pustit, děkujeme za pochopení.