Moučníky

Dort z čokoládové pěny

informace

  • 8 porcí
  • Příprava 45 minut + chlazení
  • Obtížnost: snadné

 

 

 

 

Co budete potřebovat


  • 170 g oplatek s čokoládovou náplní
  • 50 g másla
  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 80 ml espressa nebo silné kávy
  • 1 lžíce brandy nebo pomerančového likéru
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 2 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 330 ml smetany ke šlehání

NA OZDOBENÍ

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • čerstvé ovoce

Jdeme na přípravu


1 Vezměte menší dortovou formu o průměru 16-20 cm. Rozdělte ji a na dno dejte potravinářskou fólii. Formu znovu složte.

2 Sušenky nesekejte v mixéru na drobky a míchejte s rozpuštěným máslem. Vyklopte hmotu do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Dejte do ledničky a nechte alespoň půl hodiny zatuhnout.

3 Nalámejte čokoládu a rozpusťte ji ve vodní lázni. Přidejte kávu, likér a kakaový prášek a rozmíchejte dohladka. Chvíli nechte vychladnout.

4 Rozklepněte vajíčka a rozdělte žloutky a bílky. Ke žloutkům nasypte jeden vanilkový cukr a šlehejte, až zesvětlají. Potom k nim začněte přidávat po lžících rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte.

5 Bílky ušlehejte na sníh, a když se zpevní, přidejte k nim druhý vanilkový cukr. Tuhý sníh pak jemně vmíchejte do čokoládové hmoty.

6 Ušlehejte smetanu. Hotovou šlehačku přidejte do čokoládové pěny a dobře zapracujte. Nalijte do připravené formy. Povrch uhlaďte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici zatuhnout přes noc. 

7 Po zatuhnutí opatrně ostrým nožem projeďte těsně kolem okrajů a sejměte dortovou formu. Ozdobte dort šlehačkou a čerstvým ovocem. 

 

Vysačky
Zobrazit recept

Podobné recepty

Napsat komentář

Tohle by vás mohlo zajímat

Close
Close

Detekovali jsme u vás blokování reklam. Vzhledem k tomu, že provoz tohoto serveru něco stojí...

No, musíte je prostě pustit, děkujeme za pochopení.